Bridgerubriek 28 maart

Het is me wat, alle clubs zijn dicht. Toernooien, oefenwedstrijden en kampioenschappen zijn uitgesteld. Vrienden en bekenden onbereikbaar en iedereen in de ban van anderhalve meter. Toch blijven we bridgen. Online is er een keur aan mogelijkheden en BBO is koploper als het gaat om aantallen bezoekers. Zo was er vorige week een piek met 30.000 ingelogde spelers. Maar ook Stepbridge kent een opleving nu ze strooien met proeflidmaatschappen.

Met de vrouwenselectie hadden we in de aanloop naar de Europese kampioenschappen in juni een traject uitgezet met oefenpotjes om vorm te kweken en de keuze welke paren we selecteren te vergemakkelijken. Maar het is onzeker of de EK doorgaan en oefenwedstijden wegens die anderhalve meter zijn onmogelijk.

Gelukkig biedt ook hier online bridgen uitkomst. Zo zaten afgelopen zondag acht vrouwen uit de selectie te viertallen op BBO en moesten twee keer 16 spellen spelen.
Ik had geen spellen uitgezocht, maar de spellengenerator zijn eigen werk laten doen. Spektakel genoeg:

N/NZ
10 2
H
V 10 8 7 2
H V 10 7 2
A H V 8 3
7 6 5
3 B 10 4
B 9 5 H 4 3
B 8 6 4 A 9 5 3
B 9 4
A V 9 8 7 6 5 2
A 6
-
 

Aan de ene tafel opent zuid na twee passen met 4 en doet west wat iedereen zou en dat is 4♠ bieden. Je bent niet tegen wel, hebt geen idee wie wat kan maken, maar kunt het risico van -620 niet lopen. De degelijke schoppenkleur, korte hartens en rommel in de lage kleuren maakt de redding misschien voordelig.

Partner heeft wat nuttige platen en het tegenspel is niet perfect, zodat west er met twee gedoubleerde downslagen vanaf komt. Of -300 een succes wordt hangt af van de andere kant. Daar opent zuid met 1 en krijgt iedereen de ruimte om zijn zegje te doen.

Na 2♠ van west en een doublet van noord steunt oost met 3♠ en komt zuid natuurlijk nog langs met 4. OW vinden dat ze voldoende verdediging hebben om dat tegen te spelen en passen het bod uit.

De verdediging begint met twee hoge schoppen, maar moet dan naar troef switchen. Zou west nog een derde rondje schoppen spelen, dan heeft oost wel een troefslag, maar zuid haar contract.

De derde schoppen wordt getroefd en ♣H gespeeld in noord. Oost moet dekken en zuid troeft. Dan volgend drie rondjes troef, de laatste is voor de boer van oost die ingegooid is. Ruiten en klaveren zijn allebei in de vork en andere kleuren zijn er niet. Zuid maakt zo het contract.

Maar in plaats van een derde ronde schoppen is troef in slag drie veel beter. Je verhindert de aftroever en krijgt op termijn nog een schoppenslag. Zuid wint de derde slag in de dummy en speelt ♣H voor. Oost moet dekken en zuid troeft.

Dan volgt de rest van de troeven en de tegenspelers moeten opletten. Zo mag west niet alle kleine schoppen afgooien, omdat anders schoppen volgt voor de vrouw en west moet klaveren spelen voor de dummy, of ruiten. In beide gevallen verdwijnt de ruitenverliezer van zuid als de leider maar 10 speelt op het ruitennaspel.

Ook oost moet ook uitkijken. Verdwijnt de derde schoppen dan speelt de leider A en ruiten naar de tien. Oost neemt met de heer en is ingegooid. Een van de vrouwen in de dummy wordt de tiende slag.

OW verslikten zich niet in het tegenspel, zodat zuid eentje down ging en de redding van 4♠ kostte.

Eén achtkaart maakt nog geen zomer:

W/Allen
H 10 4 2
7 6
V B 3 2
A 4 3
V 8 3
B 6
- 10 9 5
9 8 7 5 A H 10 6 4
B 9 8 7 6 2 H V 10
A 9 7 5
A H V B 8 4 3 2
-
5
 

Weer twee verschillende biedverlopen op dit spel.

Aan een tafel opent oost in de derde hand met 1 en volgt zuid 4. Niemand heeft daar nog iets aan toe te voegen en na een kleine schoppen van west via de boer en het aas en drie rondjes troef, snijdt zuid ♠V eruit voor alle slagen.

Aan de andere kant begint zuid met een doublet. De klassieke invulling voor een hand die te sterk is voor een volgbod of manchebod. Of dat met een dergelijke wilde verdeling de juiste oplossing is de vraag.

Na het doublet biedt west 2 en doet noord mee met 2♠. Het feit dat noord vrijwillig 2♠ biedt is gunstig. Je hebt drie kleine schoppens en mag verwachten dat noord er een aantal dekt. Na 2♠ wil je weten hoeveel keycards partner heeft en in het bezit is van ♠V.

Je kunt verder met 5 dat is Exclusion Blackwood. Je vraagt azen, maar partner mag A niet meetellen. Noord antwoordt 5SA en dat toont twee keycards ( ♠H en ♣A). Tegenover H vierde in schoppen en ♣A wil je het slem wel proberen.

De tweede vraag die zich aandient, is of 6♠ wel het juiste slem is. Zit de kleur 4-1 dan klapt het spel in elkaar na ruitenstart maar heeft 6 nog wel kansen als je de eventuele vierkaart schoppen weet te traceren.

Maar kun je wel 6 bieden na 5SA? Partner verwacht een schoppenfit en ziet 6 misschien als grootslem poging in schoppen. En 7♠ is zeker aan de hoge kant.

Je kunt ook na 2♠ van partner 3 bieden. Het bod is zeker forcing, maar het wordt lastig om daarna nog achter ♠H en ♣A te komen.
Misschien moet je na 2♠ maar gewoon 6 bieden. Met stuk van schoppen of de heer in vijven heb je zelfs kansen zonder ♣A.

In 6♠ troefde de leider de ruitenuitkomst en speelde twee keer troef. Toen de buren meededen, speelde de leider harten en met nog een troef in de dummy, kon de verdediging niet meer maken dat ♠V.

De komende maanden meer online avonturen denk ik.