Bridgerubriek 29 januari 2022

Nu er per dag zo’n veertigduizend snotteraars bijkomen, wordt het tijd voor versoepelingen en tevens tijd voor de winterbeurt van de auto, want binnenkort tuffen we weer naar de club. Het virus is afgezwakt tot een verkoudheid en dat kunnen ze in het ziekenhuis wel aan. Niet alleen de club gaat open, ook de competities in de Meesterklasse en Eerste divisie worden waarschijnlijk hervat.

Vanaf volgende week gaan mijn vrouwen ook weer interlands spelen en de eerste ronde van de NBB beker is gepland voor komende woensdag. Tot het zover is, bewegen we ons voort per step. We racen door de spellen met een oog bij de finale van de Slimste Mens.

In de laatste ronde treffen we Tim Verbeek en Danny Molenaar en dit spel verschijnt ter tafel:

W/NZ
A H 8 7 2
B 10 8 6 2
A
7 6
-
10 9 5
A H 9 5 4 3 V
H V B 8 7 4 3 2
A H V 10 4 B 3 2
V B 6 4 3
7
10 9 6 5
9 8 5
 

Geon opent de westhand met 2♣. Naast een boel sterke handen heeft hij soms een zwakke twee in ruiten. Tim verdedigt, uitgaande van de zwakke variant, met 2 en toont beide hoge kleuren. En daarmee verpest hij meteen ons bieden.

Zonder volgbod had Steenbakkers rustig 2 kunnen bieden en later zijn klaveren. Uiteindelijk had ik de harten gesteund en was 4 het eindstation geworden. Ondanks het 5-1 zitsel in troef komt dat eenvoudig binnen. Nu noord de hartenkleur heeft geadverteerd, komt die kleur niet meer in aanmerking voor ons.

Ik pas na 2 en Danny biedt 2♠. West biedt nu maar zijn klaveren en noord doet er een schopje bij en dat doe ik ook met 4♣. De vijfkaart steun van zuid rechtvaardigt een tweede bod en na 4♠ past Geon om de beslissing aan mij te laten.

Ik vind mijn kaart offensief matig en zie eerder vier slagen tegen 4♠ dan elf in 5♣. Mijn doublet beëindigt het bieden.

We beginnen met drie rondjes klaveren, de laatste troeft zuid met ♠H en in slag vier kom ik met V aan slag. Ik speel troef na, maar de leider heeft geen problemen. Hij maakt vier troefslagen in zijn hand, vijf op tafel en A voor een sappige 790.

Troef uit leidt tot down, maar als je die niet hebt, moet partner twee keer aan slag. ♣V in slag een, een aansignaal bij oost en een kleine klaveren voor de boer. Troef na door oost en als hij met V weer aan de beurt komt, volgt een tweede rondje voor +200.

Ik had ook 5♣ kunnen bieden. Dat contract zit er in, al is het langs een dunne lijn.

Je troeft ♠A en speelt twee hoge klaveren. Dan volgt H die noord moet nemen. Je troeft het schoppenvervolg en incasseert de hoge V en steekt over naar de dummy met harten. B wordt gecasht en een ruiten getroefd in de hand.

De ruitenkleur is nu vrij. Je speelt een hoge harten en gooit de laatste schoppen van oost. De volgende harten mag zuid troeven, maar moet dan schoppen spelen die je troeft in oost om de laatste twee slagen te claimen met de vrije ruiten.

Geon speelt als een leeuw, maar of hij deze speelwijze gevonden zou hebben, vraag ik me af. Maar een down in 5♣ is natuurlijk minder erg dan tien slagen in schoppen tegen krijgen. Twee leiders maken 4 en eentje 5♣. De rest gaat down in de lage kleuren manche.

Lang geleden schreef ik een stukje over mijn Persil fietsje (zie Blog 1) en vooral het weinig ondernemend bieden van de gemiddelde clubspeler. Het volgende spel kan als voorbeeld dienen:

Z/Allen
A H V 10 8 7
6
H 8 4 3
A 2
9 4
B 5 3
H 7 4 2 V 5 3
6 5 V 10 7
H 9 8 6 4 V 10 7 5
6 2
A B 10 9 8
A B 9 2
B 3
 

Meer dan de helft van het veld komt niet hoger dan 4♠. Ze bieden nog wel rustig 1♠ na de 1 opening van partner, maar het tweede bijbod is zonder uitzondering 4♠.

Om met 4♠ te volstaan, zeker als partner in de tweede ronde ruiten heeft geboden is aan de slappe kant. Met HV van en A bij zuid zijn dertien slagen niet ver in een ruitencontract.

Na de 1 opening biedt noord 1♠ om na de 2 herbieding van zuid de vierde kleur van stal te halen. Je kunt de ruiten niet steunen, want 3 is niet forcing. Je kunt afspreken dat 4 forcing is, maar ook met de vierde kleur aan de gang gaan.

Zuid heeft na 3♣ een probleem, want hij heeft zijn hele kaart al verteld. Je kunt 3♠,3 of 3 bieden. In alle gevallen zal noord met 4 vertellen dat de reden dat hij de vierde kleur van stal haalde, gebeurde om de ruiten forcing te kunnen bieden.

Na 4 volgt een controlebod van 4 en noord kan de azen checken. Zuid meldt er twee zonder troefvrouw, waardoor noord het laat bij 6. Zo ging het drie keer, een duo kwam in 6♠. Een contract waar je de ruiten voor nul verliezers moet spelen wat lukt met V in de knip.

In 6 hoeft dat niet. Zelfs na klaveren uit, genomen met het aas, ben je met de troeven rond, niet afhankelijk van de plek van V. Je speelt simpel twee hoge troeven, een bonus is als V valt. Maar blijft de dame hangen, dan speel je drie keer schoppen en kunt net je verliezende klaveren dumpen. Troeven rond en schoppen niet te krom zijn de voorwaarden voor dit slem na de klaverenstart.

Het is toch veel leuker om 6 te proberen dan als een verstokte Candy Crusher tien slagen oplepelen in 4♠?