Bridgerubriek 29 oktober 2022

Naast Hans Melchers, die ’t Onstein onder zijn hoede heeft, zijn er nog twee welvarende mannen die bridge een warm hart toedragen. Max Abram en Herman Drenkelford financieren het Witte Huis en dat leverde de afgelopen decennia talloze kampioenschappen op. Dit seizoen is het voor wat betreft hun sponsoring het laatste jaar. Dat betekent dat de leden van het Witte Huis ander emplooi moeten zoeken en belangrijker dat het Topcircuit de laatste aflevering kent.

Geon en ik besluiten dit jaar niet te spelen. We stoppen op ons hoogtepunt. De vorige editie eindigden we als tweede. Geon moet rommelen in de tuin en ik neem plaats achter de geraniums en kijk naar buiten.

Ik volg het verloop van de eerste ronde van het Topcircuit wel. De vrouwen beginnen sterk, maar zakken gedurende de dag naar beneden. Niek Brink en Peter Keller winnen met overmacht.

Een dagje butleren is als wildwest. De pistolen los in het holster en schieten op alles wat beweegt. Opletten in het tegenspel en scherp afspelen spreken voor zich. Van dat laatste een voorbeeld:

N/OW
10 7 5 4 3
B 9 8 7
B 4
H 7
H B 2
A V 6
10 6 5 3 2
A V 10 6 5 9 3 2
6 3 2 10 9 8 5
9 8
A H V 4
H 8 7
A V B 4
 

Na de 2SA opening van zuid vinden NZ hun hartenfit en wordt het eindcontract 4. West heeft een lastige start. Met schoppen speel je de leider van acquit down, maar schoppen van deze holding naar een 2SA opening is zelden winnend.

Ook ruiten valt af en met 10 is de troefstart evenmin aantrekkelijk. Geef partner V-derde en de leider lacht in zijn vuistje. Wat overblijft is klaveren.

Na de klaverenstart kan de leider het spel winnen. Maar als je als een speer de troeven haalt en vervolgens drie keer klaveren speelt om de ruiten op te ruimen ga je down. De verdedigers spelen ruiten door je heen en je gaat troefkort voor je de schoppens aan de gang hebt.

Trek je geen troef, maar speelt meteen schoppen na ♣H in de eerste slag, dan hopt oost op met het aas en speelt ruiten en je bent down in slag vier wegens twee schoppen en twee ruitenslagen.

Beter is twee keer troef, je laat de laatste troef zitten en speelt vervolgens drie keer klaveren. Alles gaat goed, want oost moet drie keer meelopen. Je gooit beide ruiten af en speelt schoppen. Het gaat echter nog steeds mis, want oost wint de slag en speelt 9.

Zuid duikt en west speelt 6. Je troeft in de dummy en speelt schoppen. Oost vliegt erin met ♠V en speelt troef. Je kunt nemen in de dummy en de schoppen opzetten, maar blijft zitten met twee ruitenverliezers.

De weg naar succes gaat zo: trek twee keer troef en speel drie keer klaveren. Gooi slechts een ruiten af en een schoppen. Speel dan schoppen en de verdediging is machteloos. Oost kan wel nemen en ruitenspelen, maar B in noord beschermt je. West neemt met de vrouw en kan geen ruiten spelen.

Speelt ie schoppen dan komt oost aan slag en met nog twee troeven in noord kun je de ruitenaanval pareren en de schoppen opzetten en nog bereiken.

Zes leiders maken 4. Twee keer zoveel leiders falen in hetzelfde contract. Zes keer wordt 3SA gemaakt, ruiten uit, en een leider gaat down in 3SA na hartenstart van west.

Leuk spel met tal van varianten waar zowel de aanval als de verdediging op hun post moeten zijn. De avond ervoor worstel ik zelf in 3SA:

Z/Allen
H 5 4
A H 3
A
V 10 8 6 4 2
10 9 7 3
B 6
10 5 2 9 7 4
H B 8 4 3 2 -
- A H B 7 5 3
A V 8 2
V B 8 6
V 10 9 5
9
 

Ik open de zuidhand met 1 en eindig als leider in 3SA. West begint met schoppen en ik tel drie slagen in die kleur, vier in harten en A. Dat zijn er pas acht en de negende kan komen uit de schoppenkleur, als ze rond zitten bij de buren, de ruitenkleur of de klaveren.

Ik geloof niet dat de schoppen breken nu west er mee begonnen is en als ik op de ruiten speel, verlies ik zeker twee slagen in die kleur en ben down als de buren voordelig klaveren kunnen spelen.

Als ik zelf klaveren speel, kan ik de goede ruiten leggen als de verdediging later ruiten speelt en kies daarom voor de klaveren als werkkleur.

Ik neem de eerste slag in de hand met ♠V en speel ♣9. Het duurt even voor west bijspeelt en dat geeft me moed. Hij denkt ongetwijfeld of hij de slag moet pakken of zakken.

Groot is mijn verbazing als west renonceert en een kleine harten afgooit. Het kost tijd voor ik de klaverenslag ontwikkeld heb. Oost neemt met de boer en speelt schoppen voor de heer van de dummy.

Ik ga verder met ♣V en oost wint met de heer. Hij heeft geen schoppen meer en speelt ruiten na. Ik neem de slag in noord en speel ♣10. Neemt oost dan is ♣8 vrij en de negende slag. Het enige wat ik moet doen als oost neemt en ruiten speelt, is de juiste ruiten te leggen.

Ik vermoed dat west H heeft en was van plan 10 te spelen. Zoals het spel ligt faalt dat plan, want west heeft HB van ruiten. Gelukkig duikt oost ♣V en is dat meteen mijn negende slag.

De eenvoudigste weg naar negen slagen is na de schoppenstart te hebben genomen en klaveren in slag twee de tweede schoppen nemen in de dummy. A cashen, dan vier keer harten en nog twee keer schoppen.

West komt aan slag en moet ruiten spelen. Met H daar heb je er dan negen.

Iedereen maakt 3SA, een keer zelfs met een upje. Waarschijnlijk kozen ze een beter plan dan het mijne.