Bridgerubriek 2 april 2022

Ik kan me niet herinner wanneer ik de laatste parenwedstrijd gespeeld heb. De afgelopen jaren werd de parencompetitie, met uitzondering van een loffelijk streven van de bond op Step, steeds afgezegd. Nu na twee jaar mochten we weer los. Terug naar de bezwete oksels, kuchende tegenstanders en lachende spelers aan een tafel verderop. Maar ook terug naar spanning, teleurstelling en gejuich.

Paren is heel anders dan viertallen. Je contract maken of de tegenstanders downspelen wordt verlaten. Bij paren is elke slag belangrijk. Vreugde en verdriet op elk spel. Er was veel verdriet. Zeker aan het begin van de dag hadden we moeite om erin te komen. Later op de dag betaalde de uitstekende conditie (frequente bosloopjes om half acht in de ochtend) uit.

Het eerste spel op zondagochtend stemde niet vrolijk. De tegenstanders bieden 6 en maakten dat precies. Met op eerste oog een kansloze 6SA leek een matige score het gevolg.

O/-
A 3
A V 9 8
H V 10 3
H 10 5
B 10 6 5 4
8 2
7 5 4 3 H B 10 2
7 B 9 2
8 3 2 V B 9 4
H V 9 7
6
A 8 6 5 4
A 7 6
 

Na mijn pas bieden NZ hun kleuren voor noord de vierde kleur van stal haalt en de ruitenkleur afspreekt. Er volgen wat cues en azenvragen en eindigt dus in 6. Matthieu begint met harten voor het aas in noord.

Zuid trekt twee keer troef en speelt drie keer schoppen. De laatste ronde troeft hij af in de dummy en ik troef over. Zuid laat hierna zijn kaarten zien en claimt twaalf slagen. 6SA zit er wel in, maar je moet oost ingooien om in de harten te spelen en dat is lastig. We hebben weinig fiducie op een goede score.

Het valt mee. Bijna midden nog. 7 zit er namelijk in.

Als je je speelplan maakt bij troefcontracten tel je meestal je verliezers in de hand met de meeste troeven. Vervolgens speur je naar een lange kleur of troeft je verliezers aan de overkant. Doe je dat vanuit de zuidhand dan kom je op twee verliezers. De schoppenverliezer troef je te zijner tijd in dummy en je klaverenverliezer kan weg na een gelukte hartensnit.

Die laatste manoeuvre faalt en twaalf slagen lijkt het maximum. Tel je echter je verliezers vanuit de noordhand, drie in harten en een in klaveren dan is de oplossing dichtbij. De klaverenverliezer kan na het troeftrekken weg op de vrije ♠V en de hartenverliezers kun je troeven in de hand. Je maakt de dummy dus hoog.

Neem de hartenstart en troef een harten in de hand. Steek over naar H en troef een tweede harten in de hand. Ga dan met schoppen naar boven en troef de laatste harten ook in zuid. Cash A en steek over naar ♣H om de laatste troef op te halen. Gooi dan de klaverenverliezer van noord af op de hoge ♠V van zuid.

De harten moeten rond zitten, of de driekaart harten bij de singleton troef en je maakt met deze dummy-reversal dertien slagen.

Drie leiders maakten alle slagen, en zeven keer eindigde de teller bij twaalf in een ruitenslem. 6SA lukte een keer, maar drie leiders beten in het stof.

Aan het eind van de middag, we moeten nog twee tafels, begint de voorlaatste tafel slecht. Na de 2 opening van partner volgt rechts 2SA en kies ik natuurlijk de verkeerde major om mee te beginnen. In plaats van drie down gaat de leider maar eentje piep.

Het spel erna bieden we met elf tegenover tien vrolijk door naar 5. De tegenpartij was onder de indruk en doubleert niet, maar de twee kwetsbare downslagen scoren natuurlijk niet.

Het derde spel bieden ze 3SA die ik doubleer. Het spel kan niet down, maar mijn linkerbuur gelooft me en wijkt uit naar 4. Dat gaat wel down en is een goede score. Het vierde spel is de leukste:

N/-
V 10 3
A V 10 7 5 2
9
H B 5
9 8 5
A
H 4 3 B 6
8 7 4 H V B 10 6 5 3
10 6 3 2 V 8 4
H B 7 6 4 2
9 8
A 3
A 9 7
 

Na de 1 opening van noord volg ik rustig 2. Zuid biedt 2♠ en NZ bieden de manche in schoppen zonder verder obstructie van onze kant.

Matthieu start met 7 en de leider wint de eerste slag met het aas en troeft een ruiten in de dummy. Ik weet nu dat de tegenstanders geen ruiten meer hebben. Zuid speelt ♠10 en ik kom aan slag met troefaas.

Mijn positie valt niet te benijden. Harten en klaveren zijn in de vork en ruiten in de dubbel renonce. Welke kleur moet ik kiezen?

Ik weet dat mijn partner H of ♣A heeft. Heeft hij het aas dan is klaveren na noodzakelijk, omdat de leider anders de rest heeft met zes hartenslagen. Ik denk echter dat zuid ♣A heeft en niet H. Met die laatste kaart zou hij misschien een cue’tje gedaan hebben, nadat zijn partner met 3 de schoppenkleur afsprak.

Ik speel dus geen klaveren en omdat harten onzin is, wordt het ruiten in de dubbel renonce. De leider veert op en is verrast. “Opties”, zegt hij.

Zonder ruiten na, maar bijvoorbeeld troef, als ik die nog zou hebben, is zijn enige optie de hartensnit. Met de kleur rond en ♣H als entree maken we dan geen slag meer.

Door het ruitenvolgbod plaatst hij H bij mij en kan nu een andere route kiezen. Zuid gooit een harten uit zijn hand en speelt A en troeft een harten in de hand. Zou de heer zijn gevallen, dan trekt hij de troeven en heeft ook de rest.

H blijft echter hangen en nu resteert de klaverenkleur. Zuid speelt een paar troeven en gaat uiteindelijk voor ♣A en klaveren naar de boer. Triomfantelijk win ik de slag met ♣V en we houden de leider op elf slagen. De rest van de leiders in schoppen maakte er wel twaalf. Een tweede – bijna – top in twee spellen.

De leiders taak is ondankbaar na ruiten in de dubbel renonce. Er zijn veel opties. Hij kan op het eind ook voor de dwang gaan door alle troeven uit te spelen, maar zijn plan was niet onredelijk. Misschien is het feit dat ik maar een schoppen een aanwijzing om toch maar te snijden. Met heer dubbel van harten zou ik zeker klaveren spelen nadat ik aan slag kwam met ♠A.

Het aantal deelnemers bij de landelijke competities is pover. Zo zijn er 2e divisie groepen met maar elf paren. Nog even en er blijft nog maar een groep over. Over twee weken het vervolg met nog steeds de mogelijk tot promoveren en degraderen.