Bridgerubriek 30 mei 2020

Het is de planning dat deze week het open team weer begint met de trainingen in Utrecht. Als topsporters met een status kregen zij toestemming om bij elkaar te komen. Voor de vrouwen en junioren ligt die datum nog in de toekomst en om een uitspraak te doen over het openen van de bridgeclubs moet je een glazen bol hebben. We blijven nog wel een tijdje online spelen.

Deze week twee spellen over het afspel. De tweede komt van de clubavond op Stepbridge en het eerste spel uit de vijfde editie van de Alt serie op BBO.

De Alt competitie is slechts toegankelijk voor toppers. Zij vormen teams die een aantal voorronden spelen en aan het eind van de week wint het team met Brink-Drijver. Er doet maar een Nederlands paar mee en dat is het duo Bauke Muller en Simon de Wijs. Zij spelen voor een Amerikaanse sponsor in een team met drie paren waar ook Huub Bertens actief is.

Het volgende spel kostte beide Nederlanders een paar grijze haren:

W/OW
A H B 5 3
A
A 6 4
A H 8 5
10 2
8 6 4
B 7 6 5 4 3 2 H V 9
2 V B 8 7
V 3 2 B 9 4
V 9 7
10 8
H 10 9 5 3
10 7 6
 

Onze landgenoten spelen tegen twee Polen en west opent met 2 Multi. Muller begint maar eens met een doublet. Hij belooft een gebalanceerde hand met 13-15 punten, of zoals hier een sterke hand. Na 2 van oost volgen twee passen en Muller doubleert voor de tweede keer om die goede hand te tonen.

De Wijs biedt 3 en na de pas van west vindt noord zijn hand te sterk voor een simpele 3♠, want hij biedt met 3 de kleur van de tegenpartij. Oost helpt een handje met doublet, na twee passen kan noord dan comfortabel 3♠ bieden, maar nu biedt zuid 3♠ op een driekaart!

De Wijs moet hebben geredeneerd dat gezien het eerdere 3 hij een vierkaart schoppen heeft ontkend en 3♠ de driekaart vertelt. Muller kijkt nog even naar het bieden, maar vindt geen zinvolle slempoging. Hij jumpt naar 6♠.

West komt uit met zijn singleton ruiten en de leider neemt de slag in de dummy en speelt troef naar zijn hand en ♠A in de dummy. Nu west de tweede keer met troeftien bekent, speelt De Wijs hem op een dubbelton en gaat verder met ruiten uit noord. Oost blokt met de boer en de leider wint met H.

Zuid speelt nu 10 en oost wint met V. Oost speelt ruiten terug en de leider neemt. Simon haalt de laatste troef met ♠9 en kan claimen, want de twee verliezers in klaveren worden geparkeerd op de vrije ruiten.

Aan de andere tafel eindigen NZ, zonder tussenbieden eveneens in 6♠ en begint oost met H. De leider wint en haalt de troeven in drie rondjes. Hij gaat verder met A en een kleine ruiten. Als oost inlegt, duikt de leider en kan later de andere honneur eruit snijden.

Huub Bertens speelt echter klein en 9 maakt de slag. De ruiten kleur kun je nu wel vrijspelen, maar niet meer in de dummy komen. De leider schakelt daarom over naar plan B en dat is de klaveren rond. Hij speelt drie rondjes en als iedereen meedoet, kan ook hier geclaimd worden.

Speel maar na: klik hier

N/NZ
A B 7 5
A 8
A H 6 5 3
B 6
V 10 3 2
H 8 6 4
H V B 10 6 5 3 2
4 V B 10 8 2
4 V 10 3
9
9 7 4
9 7
A H 9 8 7 5 2
 

We spelen tegen Louise (west) en Trudy Vrielink en ik open de noordhand met 1. Geon Steenbakkers biedt 3♣ en toont daarmee een inviterende hand met een lange klaverenkleur

West komt ertussen met 3 en ik overweeg 3SA, een slempoging klaveren, maar ook een simpele verhoging naar 5♣.

Tegen 3SA pleit de magere klaverensteun. Met HV in zessen van klaveren en ♠H moeten we een keer van slag en met slechts een stopper in harten, volgt wellicht een lawine aan hartenslagen voor de verdediging.

Ik kan met 3 verdergaan en het gesprek aan de gang houden. Voor slem heeft partner een singleton in harten, goede troeven en een nuttige plaat in schoppen of ruiten nodig. Ik vraag me af of we dat kunnen uitzoeken. Ik maak het me makkelijk en spring naar 5♣.

West begint met H en zuid neemt in de dummy met het aas. Steenbakkers overweegt twee plannen. Ten eerste kan hij een harten afgeven en zijn derde harten aftroeven aan de overkant. Oost kan dan waarschijnlijk wel overtroeven, maar als dat van de driekaart troef is, kost dat niks.

Geon ziet een gevaar in dat plan. Stel dat hij harten naspeelt in slag twee, west neemt en speelt ruiten na. Zuid neemt in de dummy en speelt een troef naar zijn hand om een harten te troeven. Als oost nu kan overtroeven met ♣V en ruiten speelt die west kan troeven, is hij down.

Voor dit ongeluk moeten de troeven rond zitten met ♣V bij oost en een singleton ruiten in west. Je kunt je afvragen of west met een singleton ruiten niet met die kaart gestart zou zijn.

De leider vindt het een hachelijke affaire en speelt op een gunstige verdeling in de troefkleur. Na twee hoge klaveren wordt die hoop in de bodem geslagen, maar er is nog een kans. Met de ruitenkleur 3-3 en de harten 7-1 kan zuid een troefje afgeven na drie rondjes ruiten en op zijn gemak oversteken naar ♠A om op de vrije ruiten de harten af te gooien.

De tweede ronde ruiten werkt ontnuchterend. 5-1 Zit die kleur. Zuid trekt nog een paar keer troef, maar moet aan het eind nog twee hartenslagen afstaan aan west en is eentje down.

Ook Ralf Walgemoet, na ruitenstart, gaat down, maar Matthieu Verhoeven en Leo Vrielink maken het wel na H start. Verhoeven speelt harten na in slag twee en na het cashen van een hoge troef, troeft hij de verliezer in noord voor een sappige +600.