Bridgerubriek 30 juli 2022

De hoofdmoot van de zomer National in Amerika is de Spingold. Een viertallentoernooi dat sterker is bezet dan de Europese of wereldkampioenschappen. Iedereen met een beetje naam en geldige vaccinatie is van de partij. De formule is simpel: je speelt de hele dag (60 spellen) tegen een ander team en de winnaar gaat door en de verliezer is klaar. Op maandag is de voorronde om het veld terug te brengen tot 64 teams en vanaf dinsdag begint de pret.

De Nederlandse kernploegers spelen in verschillende (gesponsorde) teams en leggen snel het loodje. Waar we bij een EK of WK een aardig deuntje meeblazen is het hier hommeles. Muller-De Wijs sneuvelen al in de eerste ronde en andere teams met Nederlandse deelnemers houden het een rondje langer vol.

Na twee dagen moeten we van ellende gaan supporteren bij Zwitserland. Geen straf, daar spelen de expats Brink-Drijver in het team van Zimmermann. Het zestal versloeg Oranje bij de WK in Italië, maar werd tweede bij de EK in Madeira vorige maand. Hier in Amerika zijn ze een klasse apart.

Bas Drijver en Sjoert Brink behoren tot de beste paren ter wereld en trakteren het publiek om fraai spel. Ze bieden hoog en spelen scherp en zijn dodelijk in het tegenspel. En Sjoert houdt van een geintje:

O/OW
V 9 4
A B 8 2
B 6
B 9 3 2
A 8 7 2
H B 10
5 H 9 3
10 8 7 5 4 H 9 3 2
V 10 7 8 6 4
6 5 3
V 10 7 6 4
A V
A H 5
 

Brink opent de zuidhand met 1 en doet een tikkie terug na de mixed raise (3♣) van noord. Drijver heeft aan een woord genoeg en jumpt naar de manche.

West begint met ruiten en de leider neemt H met het aas. 4 Is hoog. H zit dan wel in de knip, maar je hebt problemen in troef, klaveren en schoppen. In feite heb je behoorlijk wat mazzel nodig om tien slagen te kunnen maken.

Aan de andere kant gaat de leider twee down in 4. De leider probeert twee hoge klaveren, maar als ♣V niet naar beneden komt, verliest hij drie slagen in schoppen, troefheer en een slag in klaveren.

Brink pakt het anders aan. In slag twee volgt 10 en oost laat die slag lopen. Dat kan nog geen kwaad. De leider stopt nu met het spelen van troef en gaat verder met een kleine klaveren.

Je kunt je afvragen wat het probleem is. West stapt op met ♣V en speelt ♠A en zuid is ook twee down. Zo doen we dat bijna allemaal. West denkt een stapje verder en ziet een gevaar. Als hij opstapt en partner heeft Hx van klaveren dan ontsnapt de leider met een verliezer in die kleur omdat de heer later onder het aas ploft.

West houdt nauwelijks rekening met AH bij de leider. Wie verzint het nu om daarmee een kleine klaveren te spelen? Nou, Sjoert Brink dus.

Het wordt nog mooier. Om het contract te maken moet de klaverenkleur rond zitten en kan de leider op de laatste, vrije, klaveren een schoppen afgooien. Zuid speelt klaveren naar de hand en casht ook de andere hoge klaveren. Een tweede rondje troef is voor A, de heer blijft buiten, en de dertiende klaveren wordt gespeeld.

Oost kan troeven, maar dat is van een vaste slag en zuid gooit hoe dan ook een vieze schoppen af. Tien slagen, een goochelaar aan het werk.

Brink-Drijver hebben de naam erg agressief te bieden. Onderdeel van hun spel is de zeer zwakke 1SA opening bij gunstige kwetsbaarheid en de zwakke sprongen als opening en volgbod. Op het volgende spel worden ze getopt door de tegenstanders:

Z/NZ
A H 6 5
10 4 2
H 8 5
V 9 4
V 9 8 2
10 7 4 3
8 6 A H V 9 7 3
- 2
H 10 8 6 5 3 2 A B
B
B 5
A V B 10 9 7 6 4 3
7
 

Sjoert Brink opent de zuidhand met 4. Zijn partner past. Ongetwijfeld moet Drijver gedacht hebben dat 5 down gaat en de contracten die de buren proberen boven 4♦ ook. In wezen heeft hij gelijk.

Oost biedt in de uitpas natuurlijk 4 en daarop zwijgt iedereen. Brink moet uit en er is een ding wat je zeker weet en dat is dat iemand heel kort is in ruiten. In de hoop dat hij partner treft met ten hoogste een singleton laat hem kiezen voor A.

Hij komt bedrogen uit. De leider heeft een singleton en de dummy zelfs een renonce in ruiten. Oost troeft de slag, haalt de troeven en speelt twee hoge klaveren. ♣V blijft hangen, maar als hij ♠V speelt is de buit binnen. ♠B valt mee en oost heeft elf slagen. 4 Kan ook met ♠B uit niet down. Noord had er goed aan gedaan nog 5 te bieden. Gaan OW dan naar 5 dan is de schoppenstart een optie en de weg naar een down.

Aan de andere tafel biedt noord wel 5 waarna niemand meer iets te zeggen heeft. 5 Kan eenvoudig down met twee slagen in harten en ♣A, maar als west kiest voor een kleine schoppen kan zuid meteen claimen. Na ♠A in slag een haalt zuid de vijandelijke troef op en parkeert een harten of klaverenverliezer op de hoge ♠H.

Dat is 600 en 450 voor de vijand, en kost 14 imps. Zimmermann kon het hebben. Aan de streep hebben ze gewonnen met een impje.
De volgende ontmoeting is in augustus bij de World Bridge Series in Wroclaw.