Bridgerubriek 31 december 2022

2022 Zit erop. Een jaar met tal van verrassende gebeurtenissen. De naweeën van de pandemie zorgde voor daling van het ledental bij de NBB van bijna 25% en dat had ook gevolgen voor de clubcompetities. Het aantal deelnemers kan nu makkelijk in een zaaltje en met sommige externe competities is het nog erger, want enkele werden zelfs afgelast. Het online bridgen neemt een vlucht, maar voor mij gaat er niets boven zwierig een kaartje neerleggen op tafel.

We zwieren nog elke week en blunderen ook nog steeds. Maar gelukkig zijn er ook momenten van euforie als een actie lukt.

Een aspect van het spel dat verbeterd is, is het uitkomen. Kwam je vroeger niet verder dan hoogste van de serie en kleintje belooft plaatje, tegenwoordig met hulp van computersimulaties ontdek je tal van bizarre uitkomsten.

Om te bepalen welke kleur je kiest, moet je eerst duidelijk krijgen of je passief of actief begint. Als je rechterbuur met 2SA begint is passiviteit vaak een must.

W/NZ
9 3
V 6 5 4 2
10 9
H 8 7 5
A 7 6 4
B 8 5 2
10 B 8 7 3
V 8 7 2 4 3
9 6 4 3 A B 10
H V 10
A H 9
A H B 6 5
V 2
 

Hans Berkien opent in de vierde hand 2SA en springt opnieuw als zijn partner een transfer naar harten geeft. Tegen 4 moet west beginnen.

Mijn partner is een oude Japanse samoerai en hij leeft nog bij het motto live by the sword and die by the sword en valt aan met een kleine ruiten. Berkien wikkelt nu soepel af.

De leider neemt de slag in de dummy en speelt twee hoge troeven. Het 4-1 zitsel is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Zuid speelt ook een derde ronde troef en gaat verder met ruiten naar zijn aas. H volgt Troeven baat me niet, zodat ik een schopje gooi.

Zuid gaat door met de vierde ruiten en troeft in de dummy. Zijn laatste ruiten is nu vrij en meer dan de twee roetveeg azen en mijn hoge troef zijn er niet.

De ruitenstart is ongelukkig en met een schuin oog op mijn klaverenbezit stel ik een klaverenuitkomst voor. De oude krijger stopt zijn zwaard weg en samen analyseren we.

Klaveren is voor de tien en de vrouw en zuid casht twee hoge troeven. Tien slagen zijn nu niet meer mogelijk. Oost komt een keer aan slag met ♣B en kan de laatste troef wegspelen van de leider. Twee slagen in klaveren, ♠A en een troefslag beteken een down.

Een keer troef en dan ruiten? De dummy troeft de derde ruiten, maar oost troeft over en speelt troef. We hebben hetzelfde scenario als eerder. Een keer troef en ♠H dan?

West neemt en speelt een tweede klaveren voor de boer van oost. Troef na is voor 9 en zuid gaat verder met drie rondjes ruiten. De laatste wordt getroefd en of oost nu overtroeft of niet, het contract is gemaakt omdat de laatste ruiten vrij wordt en de leider een schoppen naar de tien kan spelen. Met ♠B in de knip zijn er dan net tien slagen.

Ongetwijfeld had Hans Berkien die speelwijze wel gevonden, maar het is een stuk lastiger dan na ruiten uit.

Een week eerder baarde mijn maat opzien met zijn uitkomst. Trouw aan de lessen van De Wijs, ga op zoek naar de vijfkaart van je maat tegen 3SA als je er zelf geen hebt, koos hij voor een verrassend begin:

O/NZ
V 8 6 2
B 9 7 2
V
A V 9 4
9 3
H B 10 5 4
H 6 5 4 10 3
A 10 6 5 9 4 3 2
8 7 6 H 3
A 7
A V 8
H B 8 7
B 10 5 2
 

We spelen tegen Guy (zuid) en Thibo en ik vergeet de oosthand te openen. Na 1SA van zuid bieden de jongelui via Stayman rap naar 3SA en Matthieu trekt ♠3 uit zijn pakje. We spelen 2e-4e dus laag van een dubbelton.

Ik veer op nu de vrouw in de dummy verschijnt en speel ♠10 nadat zuid klein legt. De leider neemt met het aas en laat ♣B rennen. Ik win en speel de op een na hoogste ruiten na voor de aas van west die zonder spoor van aarzeling een tweede schoppen op tafel legt.

Zuid dekt ♠9 met de vrouw en ik win de slag met de heer. We hebber er drie en ♠B is nummer vier. Harten door de leider maakt aan alle onzekerheid een eind, want zuid moet wel snijden en met H fout is dat de vijfde slag voor de verdediging. Fraai tegenspel en zou je het spel op Step hebben gespeeld, dan zou iedereen klagen dat we hulp van de tribune hebben gekregen.

De passieve start, uitkomen met harten of ruiten is niet (meer) aantrekkelijk plaveit moeiteloos de weg naar succes.

Het laatste spel van het jaar levert nog een grote bok op van mij:

Z/Allen
A B 8 2
9 3
H V 7 5
H 5 4
H V 10 3
7 6 4
10 5 2 B 7 6 4
A 10 2 9
B 8 2 A 10 7 6 3
9 5
A H V 8
B 8 6 4 3
V 9
 

Zonder oppositie bieden de tegenstanders via 1 in zuid 1♠ in noord naar 3SA te spelen door zuid.

West moet beginnen en de schoppen en ruitenkleur worden weggestreept en harten en klaveren blijven over. De kleuren zijn even lang, maar de klaveren zijn beter dan de harten, zodat de keus op klaveren valt.

We spelen nog steeds 2e-4e en daarom vist Matthieu ♣8 eruit. De leider legt klein in de dummy en hoewel ik blij verrast ben met de start, besteed ik er te weinig aandacht aan. Meestal is de 8 van een waardeloze driekaart met de 9 erboven. Ik zie vooralsnog weinig heil in de kleur en duik.

Pas als de leider ♣9 bijspeelt, slaat mijn hart een slag over. Ik had de tien moeten spelen!

Zuid kan ♣10 wel nemen met de vrouw, maar als west met A aan de beurt komt, volgt ♣B en wordt de 9 in de zuidhand gepind. NZ maken geen slag meer, maar de verdediging nog wel vier slagen in klaveren.

Never spoil your partners brilliance. Let op dat ♣ 2 de zaak laat blokkeren en je per se met de 8 moet beginnen.
Sorry p. Gelukkig ben ik, buiten judo, wars van de Japanse gebruiken en hoef ik me niet op het zwaard te storten. Volgend jaar beter!