Bridgerubriek 3 juni 2023

Ik heb vroeger nooit sigarenbandjes of postzegels gespaard. Er werd eigenlijk niks bewaard, mijn hele hebben en houden paste in twee verhuisdozen en dat was makkelijk. Pas op latere leeftijd kwam de drang om dingen te bewaren. Zo ben ik tegenwoordig een verwoed verzamelaar. De 2438 foto’s van de kleinkinderen spannen de kroon, maar ook op bridgebied lijk ik een hamsteraar.

Een kleine maar aardige verzameling is die van spellen waar in beide lijnen een manche gespeeld kan worden. Maar trots ben ik op de nog kleinere verzameling van de een-kleuren dwang. Zelf heb ik er nooit een bij de hand gehad, maar niet aflatend speuren op het net levert veel moois op.

De jongens oefenen trouw door en ontmoeten in het Pinksterweekend Israël. Dit keer is de plaats van handeling BBO. Waar een paar weken geleden Zweden ouderwets werd gevloerd, bleken de Israëliërs beter bij de les. Nagenoeg alle setjes gingen verloren.

De interland begint met Onstein 1 en de dag erna stromen de anderen in. Ik zit te kijken bij Bob Drijver en Ricco van Prooijen die een nieuw partnership vormen en Tarzan oefenen.

W/NZ
10 6 2
A V 8
A B 3
A B 9 6
V 3
A B 9
9 6 H B 10 3 2
9 7 6 4 2 V 10 8
V 10 8 5 7 2
H 8 7 5 4
7 5 4
H 5
H 4 3
 

Na 1SA van noord, west vindt zijn hand geen opening waard, informeert zuid met 2♣ en vertelt na 2 dat hij een vijfkaart schoppen heeft, met een inviterende hand. Noord verhoogt uiteraard naar de manche (4♠).

De truc om via 2♣ een inviterende hand te vertellen met vijf schoppens is ongetwijfeld nuttig, maar niet op dit spel. Met noord als leider is elke start zo’n beetje voordelig, maar hier heeft west met 9 de downstart in handen.

Gelukkig kiest hij voor ruiten.

De leider probeert de boer en neemt V met de heer. ♠7 Volgt in slag twee voor de 9 van oost die verdergaat met 10. Zuid wint in de dummy en speelt een troefje naar de hand. Oost duikt en zuid speelt ♠H en west bekent met de vrouw.

Nu een klaveren naar de boer, weer succes en een klaveren naar de heer. Ronde drie van de kleur wordt door oost getroefd die er met ruiten uit kan. Zuid troeft en neemt de hartensnit en is down.

Het kan op diverse manieren succesvoller. Als klaveren naar de boer lukt, kost het weinig om een ruiten te troeven. Als je daarna de klaveren speelt, kan oost wel troeven, maar is dan ingegooid. Troeft oost niet, troef dan de vierde klaveren in de hand en geeft oost zijn troefslag. Met alleen harten is het spel klaar.

De echte schoonheid ontstaat in het geval zuid verzuimt de ruiten te troeven en de derde keer klaveren speelt. Oost troeft zoals gezegd en kan er met ruiten uit. Zuid troeft en speelt troef naar boven. Oost kan een kleine harten afgooien, maar is op het klaverenvervolg plat.

Gooit hij een kleine harten dan troeft zuid en speelt harten naar de acht, ook als west inlegt, in de dummy. Gooit oost 10 of B dan troeft zuid ook de laatste klaveren en speelt harten. Legt west klein dan volgt weer de ingooi en als west inlegt met 9 dan speelt zuid de vrouw en moet oost na H alsnog in de vork spelen. Een echte een-kleuren dwang. Zonde!

Aan de andere tafel meent – zich nog steeds junior voelend – west met 2 te moeten beginnen. De tegenstanders bieden naar 3SA en V van oost is niet de downstart.

Deze kon rechtsstreeks bij de verzameling en dan volgt spel 2:

W/NZ
V 6 3 2
V B 8
8 5 3
B 7 3
H 10 9 7 5
A B 8 4
10 6 9 2
A H 10 9 6
9 6 4 H V 10 8 5
-
A H 7 5 4 3
V B 7 4 2
A 2
 

Na de zwakke sans van west passen noord en oost, maar zuid pakt de koe bij de horens en jumpt naar 4. Met schoppen, klaveren of troef uit kan de leider het contract niet maken, maar niet onbegrijpelijk vist west A eruit.

6 is na de 7 van zuid niet te lezen en west switcht naar klaveren. Zuid wint ♣10 met het aas en haalt de troeven in twee rondjes. In slag vier volgt ruiten uit de dummy via de vrouw voor de heer en als west ruiten speelt in plaats van klaveren, haalt zuid de rest.

Ook drie keer ruiten is niet goed. Oost troeft wel de derde keer, maar de twee klaverenverliezers verdwijnen op de vrije ruiten en de klaverenaftroever, nu de troeven rond zitten, in de dummy wordt slag tien.

Met een andere start heeft de verdediging drie slagen in ruiten en eentje in klaveren.

Aan de andere tafel passen west en noord en opent oost in de derde hand met 1♣. Zuid vertelt de rode kleuren en west doubleert. Na 3 van noord biedt zuid nog 4, maar west verzint 4♠.

Daar heeft niemand iets aan toe te voegen. Na twee keer harten speelt zuid ruiten voor het aas van west die met ♠H een duidelijk beeld krijgt over het troefzitsel.

♠9 en schoppen naar de boer volgen. Dan speelt de leider ♣H en als zuid duikt, volgt een tweede (kleine) klaveren voor het secce aas. Zuid is meteen hulpeloos en west kan claimen.

Aan de derde tafel opent oost met 3♣. Zuid volgt 4, maar west start met klaveren en zuid is zonder kansen. Wel twee manchen in beide richtingen. Mijn verzameling groeit!