Bridgerubriek 4 juni 2022

Nu Pierre Zimmermann met zijn Schweizer Buben het volgende seizoen ook op clubniveau de spelers van ’t Onstein dwars wil zitten, gaat het aantal deelnemende teams in de Meesterklasse met twee omhoog. Dat betekent dat het huidige schema van een dubbele Round-Robin in drie weekenden moet worden verlaten. De WEKO heeft geïnformeerd bij de spelers naar hun voorkeuren voor wat betreft de opzet van de competitie.

Wat er uit de hoge hoed gaat komen, is nog niet bekend, maar een hoop gepuzzel zullen de wedstrijdleiders hebben om de zaak op een voor de meesten acceptabele manier rond te breien.

Puzzelen is het de laatste jaren sowieso, omdat corona ervoor zorgde dat een aantal weekenden werd gecanceld en pas in mei de laatste kaarten werden gelegd. Het voelde onwennig om dan nog te kaarten. Je gedachten zijn bij lekker in het zonnetje met een verfrissing de pootjes omhoog en relaxen.

Toch is het niet vreemd om de indeling van het seizoen te veranderen. Over de grens weten ze niet beter. Afgelopen week was het een drukte van belang bij de vugraph op BBO. Naast het fors gesponsorde parentoernooi Marit Sveaas kon je in Scandinavië ook terecht bij de Nordic Championships, de Zweedse open teams en WBT Masters in Lillehammer.

Nu kun je het hoge noorden niet vergelijken met Nederland. In de winter zijn sommige plekken daar helemaal niet te bereiken, maar onze oosterburen werken de viertallencompetitie ook af in de dagen rond Hemelvaart. Iedereen in een hotel en vier dagen kaarten van ’s morgens tot ’s avonds. Een idee voor ons met die drukke kalender in het najaar?

In Duitsland geen Meesterklasse, maar de Bundesliga. Ze hebben drie niveaus en de eerste en tweede Bundesliga bevatten tien teams en het derde niveau drie groepen van elk tien teams. Lekker overzichtelijk en na negen wedstrijden van 32 spellen zijn ze klaar.

Er komen een hoop bekende namen langs en zoals al jaren domineren de Bamberger Reiter het veld.

W/NZ
A B 7 4
8 5 3
9 6 5
A B 3
9
10 6 3
4 B 10 9 6
A B 10 4 H V 7 3 2
H V 10 8 7 4 2 5
H V 8 5 2
A H V 7 2
8
9 6
 

Daniela von Arnim opent de westhand met 1♣ en na 1 van oost, Helmut Häusler, biedt zuid 1♠. Von Arnim perst er nog 2♣ uit, maar dan is het NZ wat de klok slaat en zij vinden via wat hartenbiedingen de weg naar 4♠. Een saai contract dat je met twee overslagen kunt winnen.

West begint met 4 en de leider neemt de 9 van oost met het aas en trekt de troeven in drie rondjes. In slag vijf volgt 5 uit de dummy, maar als oost de 6 speelt, gaat de leider op met een honneur. Blijkbaar geloofde ze het 1 bod niet.

Na de derde hartenhonneur troeft zuid een harten in de dummy en verliest nog een klaveren en ruitenslag en scoort +650. Over de tweede overslag die klaarlag door 5 te laten rennen en later twee klaveren weg te gooien, mekkert niemand.

Aan de tweede tafel hebben de spelers andere ideeën. West opent daar 4♣ en na twee passen doubleert zuid. Noord heeft twee troefslagen tegen en voor zich in allerlei ongewisse manchecontracten te storten, meent hij rijk te kunnen worden van het tegenspel.

Noord begint met ♠A en speelt schoppen door. De leider troeft en speelt ♣H voor noord. Een derde schoppen troeft west weer en met ♣V en klaveren komt noord weer aan de bal. In de dummy zijn ondertussen een paar harten verdwenen, maar niet de vijfkaart ruiten. Zuid had kunnen helpen door A af te gooien, want nu speelt noord nog een vierde schoppen.

West troeft en heeft nog vijf ruitens. Op de laatste ruiten verdwijnt de verliezende harten voor +510 en 15 imps. Niet fraai.

Het tweede spel is nog duurder:

W/OW
B 7 5
H V B 8 6 2
B 10 7 6
-
9 8 6
H V 10
- 10 7 3
9 8 A H 5 3 2
A V 10 9 8 6 4 2 H 3
A 4 3 2
A 9 5 4
V 4
B 7 5
 

We zijn gewend met een achtkaart 4♣ te openen. Kwets tegen niet is dat (te) spannend.

Von Arnim opent daarom de westhand met 3♣ en twee passen volgen. Zuid doubleert en na 4 van noord is iedereen stil.

Oost begint met een hoge ruiten en zelfs met ♠H na krijg je het niet down. De leider duikt en kan later op de hoge ruiten van de hand twee schoppen dumpen uit de dummy en nog een schoppen troeven in zuid.

In de praktijk casht oost twee hoge ruiten en speelt ♣H. De leider trekt troef en kan claimen.

Ook de Bundesliga kent spelers uit het buitenland. Gawel en Jagniewski zijn twee Poolse gastarbeiders die al jaren meespelen.

Ook aan hun tafel wordt de westhand met 3♣ geopend, maar noord meent genoeg te hebben voor 3. Oost doet een zetje met 4♣, maar zuid gaat natuurlijk naar 4.

Twee passen volgen en het is voor oost duidelijk dat zijn partner kort moet zijn in harten. Zijn 5♣ bod lijkt dan wel raar maar is dat zeker niet. De OW-handen sluiten perfect en met het eindcontract is niks mis.

Zuid, twee azen en een partner die volgt, doubleert 5♣, maar komt van een koude kermis thuis. De leider troeft de uitkomst en trekt de troeven.

Vervolgens wordt de ruitenkleur getest. West speelt twee hoge ruiten en troeft nummer drie. Helaas zit de kleur 4-2 en is niet meteen vrij. De leider speelt schoppen naar de heer, gedoken door zuid en troeft een tweede ruiten in de hand.

Dan volgt weer een schoppen en moet west beslissen of hij de vrouw speelt of de tien. Het doublet van zuid heeft echter duidelijk gemaakt dat ♠A daar zit en als west ♠10 speelt, kunnen de kaarten terug in het board en heeft west zijn twaalfde(!) slag.

+420 opgeteld bij 950 levert 16 Imps op.

Een beetje hotseknotsbegonia-bridge, maar wel vermakelijk als je met de pootjes omhoog zit te relaxen.