Bridgerubriek 7 augustus 2021

Je kunt niet elke vrijdagavond op de club komen. Soms zijn er belangrijkere dingen in het leven, zeggen ze. Zo zat ik afgelopen vrijdag aan de zacht gegaarde courgette, bedekt met een mousse van gerookte paprika en chili vlokken afgetopt met mozzarella en een flesje Pouilly-Fuissé quality time te hebben à la maison.

Zeer aangenaam, zeker dat flesje, het enige nadeel is het hongerige gevoel na afloop van het diner. Later op de avond neem ik de fles mee en verhuis achter de computer om de laatste ronden van mijn partners mee te maken.

Het is meteen prijs als een van hen een tricky 6♠ niet tot een goed einde weet te brengen. Later gaat de ander eveneens down in een veel te hoge 6SA, waar 6♣ wel kansen biedt en ben ik blij dat er troost naast me staat.

In de week erna een in de reeks van eindeloze oefenwedstrijden met het vrouwenteam op Realbridge. We spelen tegen Schotland. Waar we eerder in het jaar nog moeite hadden met de tegenstanders gaat het de laatste tijd steeds beter en winnen regelmatig. Deze avond is geen uitzondering.

In het begin een fraaie 4♠:

N/NZ
V 8 7 4 3 2
H 8 6 5
6
4 2
5
H B 10 6
9 3 2 V B 4
8 7 5 4 2 B 10 9
H 9 7 3 B 10 6
A 9
A 10 7
A H V 3
A V 8 5
 

Nadat zuid een sterke evenwichtige hand heeft verteld, transfereert noord naar schoppen en bereiken NZ 4♠.

De leider neemt de ruitenstart en speelt ♠A en schoppen en moet een teleurstelling verwerken als blijkt dat de troeven niet lekker zitten. Oost neemt de tweede ronde troef en speelt, west heeft geseind, klaveren na.

Zuid gaat op met het aas en gooit de klaverenverliezer van de dummy weg op een hoge ruiten. Er dreigen drie slagen in troef verloren te gaan en ook een slag in harten. Je kunt proberen ♣H eruit te laten vallen door een klavertje te troeven, maar west moet wel erg behulpzaam zijn geweest als ze van een driekaart klaveren er eentje weg heeft gedaan.

Gelet op de uitkomst en de discard in klaveren lijkt west een 1-3-5-4 verdeling te hebben en oost een 4-3-3-3. Met 9 aan boord zou je een eindspel tegen oost kunnen opzetten. Elimineer de lage kleuren en gooi haar in met troef. Ze mag nog een troef hebben, maar moet dan de harten openbreken.

Je mist 9 en dan werkt het eindspel alleen met VB, of V9x van harten bij oost. Maar als oost VB van harten heeft, is er ook andere oplossing.

Nadat je je klaverenverliezer hebt opgeruimd, troef je een klaveren in de dummy. Speel dan H en harten naar het aas. Incasseer V en troef nog een klaveren in noord. Ga er nu met harten uit en hopelijk komt oost aan slag.

Deze speelwijze werkt met VB van harten in oost, maar ook met alleen V in oost waarbij ze heeft verzuimd de vrouw onder A te gooien.

Zoals het spel ligt komt oost inderdaad aan slag met V en moet van haar troefbezit afspelen, zodat je met ♠V je tiende slag maakt.

Forse winst voor Nederland als aan de andere tafel de Schotse noord 3SA (excuse me?) biedt na de sterk 2SA opening van zuid en de leider geen kans heeft na ruiten uit.

Op spel twee troeven we de Schotten nog een keer af:

O/OW
-
A H V 6 2
H V 8 3 2
A 7 2
A H V 9 2
B 5 4
10 8 5 4 3
10 5 9 7 6 4
B 10 6 5 4 V 3
10 8 7 6 3
B 9 7
A B
H 9 8
 

West begint in de derde hand met 1♠ en noord heeft een lastige beslissing. Ze kan doubleren, of het tweekleurenspel vertellen.

Als je meteen je twee kleuren kunt vertellen, heeft dat wel de voorkeur vind ik. Partner kiest de troefkleur en je doet nog een zetje met je os.

Speel je Ghestem dan kun je beide kleuren tonen, maar met Micheals slechts harten met een minor. In competitief opzicht is die laatste variant zeker nadelig. Met een vijfkaart in een lage kleur denk je eerder dat partner de andere minor heeft, dan dat je een 5-5 fit hebt.

Naast Ghestem en Michaels is er nog een derde variant die opgang doet. Na 1♠ kun je met 2♠ harten en klaveren tonen en met 2SA harten en ruiten. De lage kleuren sneeuwen een beetje onder, want daarvoor gebruik je 3♠.

Op dit spel bood noord dan ook 2SA, de rode kleuren. Zuid heeft voorkeur voor harten en meldt zich bescheiden met 3. Met alle rommel waar mee je tegenwoordig niet kwetsbaar in de bieding komt misschien begrijpelijk, maar wel voorzichtig.

Je hebt een gepast hand, overbieden is minder aan de orde, en met de honneurs in ruiten en redelijke troefsteun ben je wel een zetje waard. Doe je een inviet dan moet je daarna noord wel afremmen om niet in 7 te komen.

Na 3 is noord nog niet stil. Ze biedt 3♠ en daarop verzint zuid 3SA. Niet mijn keus. Je suggereert waarden in schoppen die je niet hebt, en gaat voorbij aan de mooie ruitenhonneurs.

Het 3SA bod tempert noords enthousiasme, want ze biedt niet 4♣ of 4 maar slechts 4. Hierna wordt zuid echter wakker. Partner heeft een sterke hand en bood 3♠ als poging voor een hartencontract. In het licht van die redenering is de zuidhand opgeknapt en biedt ze 5.

Het leuke van Realbridge is dat ik als wedstrijdleider alle spelers kan zien op de cam. Noord heft haar armen ten hemel en de haren vliegen alle kanten op. “Wat moet ik hier nou van denken?”

Na een minuutje of twee verschijnt het verlossende 6 bod gelukkig op het scherm en zuid heeft geen moeite met het contract. Ze troeft de schoppenstart, speelt twee keer troef, deblokkeert de ruiten en claimt.

De Schotten komen niet hoger dan 4, zodat het slem fors bijdraagt aan de redelijk grote overwinning.

Nog een paar keer oefenen en dat eind augustus het serieuze werk.